Blijf gezond ❤ Leef gezond
VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl.
"All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig.
VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij.
VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis.
Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten.
Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.
Home »
all-season
,
herfst
,
leefstijl
,
preventie
,
puur
,
rauw
,
recepten
,
salade
,
schil
,
vetten
,
volwaardig
,
voorgerecht
,
winter
» Rode biet salade met wortel, appel en peer
Rode biet salade
met wortel, appel en peer
Heerlijk fris, fruitig, snel, en een goeie boost voor je immuunsysteem
Ingrediënten voor 4 porties als voorgerecht
Biologische, ongekookt en ongeschild:
- 5 gram Mierikswortel, optioneel, kan ook zonder. Mag ook mierikswortelpuree zijn, maar dan vrij van suiker, diksap, concentraat of andere zoetmiddelen of ultrabewerkte stoffen.
- 250 gram Rode bieten
- 250 gram Wortels
- 1 Appel
- 1 Peer
- 2 EL Citroensap
- 4 EL Olie, bv. olijfolie (Extra Vierge: onbehandeld en puur)
- 2 EL Azijn, bv appelazijn, balsamico bianco (in ieder geval vrij van sterk bewerkte stoffen)
- 1 volle TL Mosterd, suikervrij
- 1 volle TL rauwe, ruwe Honing
- 7 snufjes Peper
- 2 TL Kruidenzout
- Desgewenst Peterselie, grof voorsnijden
- Zonnebloem pitjes of andere pitjes
- Sprossen of dergelijke
- Groene sla, postelein, rucola, veldsla, of dergelijke
Bereiding:
- Mierikswortel wassen en klein maken in de Thermomix / keukenmachine, zo'n 10 seconden op stand 6-7.
- Rode bieten vers, ongekookt, en met schil even schrobben onder de kraan, kop en staartje verwijderen en in stukken in de keukenmachine doen.
- Wortels eveneens vers, ongekookt en met schil even met een groenteborstel onder de kraan schoonmaken en in stukken toevoegen.
- Appel en peer wassen, met schil in stukken snijden, klokhuis verwijderen en toevoegen.
- Citroensap, olie, azijn, mosterd, honing, peper, zout en peterselie toevoegen.
- Thermomix 8 seconden op stand 5 draaien totdat de salade klein genoeg, maar niet tot pap vermalen is.
- Omvullen in saladeschaal en garneren met zonnebloem pitjes of andere pitjes, sprossen, fruit, groene rand en/of andere garnering.
C’est ca! Enjoy!
Gezondheidstips:
- Ongeschild: Veel schillen zijn eetbaar. Waar mogelijk is het beter om de vruchten met schil en al te verwerken. Schillen zitten namelijk boordevol vitaminen, mineralen, antioxidanten en uiteraard de vezels. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om de betreffende groente of vrucht goed te kunnen verwerken, de vitaminen op de juiste manier op te nemen en te benutten. Haal je de schil weg, dan haal je vrucht, en daarmee ook de verwerking in je lichaam, uit de verhouding die de vrucht bij de schepping meekreeg voor het goed functioneren en verteren. Wassen is natuurlijk wel een aanrader, en groenten die onder de aarde groeien even goed onder de kraan afschrobben met een harde groenteborstel.
- Rauw: Als we groenten en fruit rauw eten, blijven de vitaminen, enzymen en andere vitale (levende) stoffen in leven. Zo ondersteunen ze het beste onze darmflora en onze gezondheid. Het zou jammer zijn als we deze vitale stoffen zouden doden door al onze groenten te verhitten. Ook kort verhitten (blancheren) doodt al veel van deze belangrijke stoffen.
- Rauwkostsalade als voorgerecht: Het eten van een verse rauwkostsalade als voorgerecht voor de warme maaltijd, heeft een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen:
- Het voorkomt het optreden van de 'verterings-leukocytose' (een teveel aan witte bloedcellen in het bloed) die optreedt bij elke maaltijd die uit alleen verwarmde producten bestaat, of wanneer de maaltijd begint met verwarmde producten. Deze leukocytose treedt niet op wanneer de maaltijd begonnen wordt met een goede portie rauwkost.
- Ongekookte voedsel rijk is aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, probiotica, en andere vitale, levende stoffen. Hierdoor worden onze darmen voorafgaand aan de warme maaltijd alvast op gang gebracht, geactiveerd. Dit zorgt voor een betere opname en vertering van zowel het ongekookte, als het gekookte voedsel.
- Op deze manier krijgen we veel rauwe, onbewerkte kost binnen: het belangrijkste onderdeel van onze maaltijd op de belangrijkste, eerste plaats. Zo komen we makkelijk aan de geadviseerde eenderde hoeveel rauw en onbewerkt per dag.
- Doordat we met het voorgerecht onze buik al lekker gevuld hebben met onbewerkte en gezonde input, heeft onze maag minder belang bij -en behoefte aan- een grotere hoeveelheid gekookte producten. Zo krijgen we automatisch meer vitale stoffen binnen en minder beschadigde stoffen. Tevens werkt dit overeten tegen, doordat de maag met de verse, ongeconcentreerde levensmiddelen makkelijker en vroeger het verzadigingspunt bereikt dan met verwarmde, geconcentreerde voedingsmiddelen waaruit een deel van het vocht verdampt is.
- Groentjes als brood-voorgerechtje: Hetzelfde kunnen we uiteraard ook doen voor onze broodmaaltijd. Wat wij zelf doen is, voordat we ons brood opeten, een paar stukjes rauwe knabbelgroentjes eten, bv. een stukje wortel, een radijsje, een stukje selderij, komkommer en koolrabi. Dit bewerkt dezelfde gunstige darmvoorbereiding als een salade, en zo krijgen we ook nog weer wat meer verse groenten binnen. In mijn blog over de Kollath-tabel vind je meer informatie over het verschil tussen levensmiddelen en voedingsmiddelen, en over voeding ingedeeld naar voedingswaarde.
- Vet-oplosbare vitaminen: Het voordeel van een salade is wel, dat het door de dressing, gemaakt van vitale (levende) oliën, gezonde vetten bevat die goed zijn voor de juiste opname en verwerking van bepaalde vitaminen, de vet-oplosbare vitaminen: vitamine A, D, E en K. Dit is ook een van de redenen waarom we gezonde vetten in onze voeding nodig hebben.
- Gezonde versus ongezonde vetten: Gezonde vetten zijn de vetten die het dichtst bij de natuurlijke vorm zitten, zo min mogelijk bewerkt zijn, en daardoor nog de vitale (levende) nodige stoffen bevatten: koud geperste olie, roomboter, slagroom, crème fraiche, noten, olijven, avocado, etc. Hiervan zal je ook niet te dik worden, als alles lekker gevarieerd en met mate gegeten wordt. De ongezonde vetten zijn de vetten die meer bewerkt zijn geweest, die niet meer de nodige levende stoffen bevatten, en waar ons gewicht wel makkelijk van toeneemt, hetzij direct, hetzij indirect. De ongezonde vetten zijn de sterk bewerkte geraffineerde vetten en oliën, bak&braad producten, frituurvet, margarine, etc. Op deze manier hoeven we niet meer die ingewikkelde termen als verzadigd, onverzadigd, omega en wat alles nog meer te onthouden, maar gewoon kijken naar hoe dicht de producten nog bij hun oorspronkelijke vorm zitten. Zo wordt gezond eten weer leuk! En vooral ook lekker!
Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten.
Aanbevolen
De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...