Blijf gezond ❤ Leef gezond
VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl.
"All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig.
VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij.
VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis.
Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten.
Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.
Home »
all-season
,
bijgerechten
,
deeg
,
fruit
,
herfst
,
hoofdgerecht
,
rauw
,
recepten
,
winter
,
zoet
,
zoetmakers
» Wafels met verse compote
* Verse Zwetschgen compote met Zwetschgen bloesem en heerlijke volkoren wafels *
Gisteren was het weer zoet-dag bij ons.
Hmmm, een van m’n favoriete dagen in de week.
En zo fijn dat zoet ook gewoon gezond kan!
Wafels
met verse compote
Heerlijk als hoofdgerecht, na een lekkere rauwkostsalade als voorgerecht.
Biologische ingrediënten voor 4 personen:
- 450 gr volkoren tarwemeel, liefst zelf vers gemalen met bv. een keukenmachine of een koffiemolen
- 2 snufjes zout
- 1,5 TL kaneel
- 3 TL wijnsteen bakpoeder
- 375 ml slagroom
- 375 ml water
- 90 gr roomboter (hoeveelheid afhankelijk van wafelijzer, bij sommige wafelijzers heb je meer boter nodig)
- 90 gr rauwe, ruwe honing. Acacia honing heeft een redelijk neutrale smaak om producten mee te zoeten.
Bereiding:
- Boter smelten.
- Meel met zout, kaneel en bakpoeder mengen.
- Room en water toevoegen en roeren tot een taai-vloeiend deeg ontstaat.
- Honing en boter er door roeren.
- Deeg 1/2 uur laten rusten.
- Daarna begint het wafelfeest! De wafels uitbakken volgens wafelijzerinstructie.
Voor de verse compote:
- 600 - 800 gram vers of rauw ingevroren fruit naar keuze. Bij ons zijn de verse of ingevroren mirabellen buitengewoon geliefd, maar pruimen, appels, alles kan.
- Evt. wat verse citroensap toevoegen.
- Evt. naar smaak wat honing en/of slagroom toevoegen.
- Pureren in de keukenmachine. Klaar! Zonder koken.
Smikkel smakelijk!
Gezondheidstips:
- Bij een ongekookte compote, gemaakt van vers, rauw fruit, blijven alle vitale (levende) stoffen intakt. Dit heeft een grote voorkeur boven een compote van gekookt fruit. En dit maakt de compote tot een volwaardig, vitaalstofrijk bijgerecht, boordevol met vitaminen. Zelfs al zijn de vruchten rauw ingevroren geweest, blijven toch nog meer vitale stoffen behouden dan wanneer de vruchten gekookt geconserveerd werden.
- Deze compote is daarom zeer geschikt voor mensen met darmproblematiek. Probleemdarmen kunnen gedroogd, gekookt, gebakken en ingemaakt fruit niet verdragen. Even min als geraffineerde suikers, concentraten, diksappen, siropen, kortom alle bewerkte zoetmakers. In mijn artikel over ingrediënten, kan je lezen waarom we zo voorzichtig moeten zijn met sterk bewerkte voeding.
- In de onverwarmde compote blijven de antibiotische en andere vitale stoffen uit de honing ook intakt. Dubbel gezondheidsvoordeel. In mijn artikel over honing kan je lezen waarom honing voor probleemdarmen, en voor ieder mens, wel een gezonde zoetmaker is. Mits met mate gebruikt, hoog kwalitatief, biologisch en onbehandeld.
Aanbevolen
De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...