Blijf gezond ❤ Leef gezond
VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl.
"All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig.
VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij.
VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis.
Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten.
Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.
Appelmuffins
zonder ei en suikervrij
Al vaker heb ik muffins geprobeerd zonder ei en uiteraard ook suikervrij. En meestal zijn ze ook wel goed gelukt en smaakten lekker. Maar deze muffins smaken naar nog een beetje meer. De overtreffende trap, zeg maar ;-)
Het recept voor deze appelmuffins is te vinden op hun website: https://vollwert-blog.de/apfel-muffins/. Een bezoekje aan hun website is meer dan de moeite waard. Ze bedenken niet alleen maar lekkere recepten, maar geven ook een onderbouwde uitleg over gezondheid en het waarom achter de recepten. Want:
"Gezondheid begint bij informatie."
Dit muffin-recept heb ik voor de gelegenheid maar even vertaald naar het Nederlands en een vleugje variatie toegevoegd:
Biologische ingrediënten voor 12 - 16 muffins:
- 100 gram boter
- 100 gram rauwe, ruwe honing. Voor een smaakneutrale honing leent acacia honing zich goed.
- 1 mespuntje gemalen vanillestokje of bourbon vanillepoeder
- 1 mespuntje kaneel
- 200 gram schmand of creme fraiche
- 225 gram volkoren spelt- of tarwemeel, het liefst zelf vers gemalen, bijvoorbeeld met een krachtige keukenmachine of koffiemolen. Of met een keuken-graanmolen, bijvoorbeeld een Mockmoll of een KomoMio.
- 18 gram wijnsteen bakpoeder
- 2 middelgrote appels (ca. 300 gram), in fijne blokjes gesneden. Kan natuurlijk ook ander soort fruit zijn.
- eventueel een pakje (250 gram) honing-marsepein. Dit is een marsepein zonder geraffineerde suikers, gezoet met honing, verkrijgbaar bij de meeste natuurwinkels.
- 60 gram amandelen in stukjes gehakt
Bereiding:
- Boter en honing in een schaal of in de keukenmachine cremig roeren.
- Vanille, kaneel en schmand of creme fraiche toevoegen en doorroeren.
- Meel met bakpoeder droog met elkaar verroeren en dan door het botermengsel roeren.
- De fijne appelstukjes of het andere fruit erdoor roeren. Het deeg is nu wat kleverig.
- Voor een extra smaakvolle muffin voeg ik soms een pakje honing-marsepein toe, in kleine stukjes gebrokkeld en voorzichtig door het deeg geroerd.
- Oven voorverwarmen op 180℃ boven-onderwarmte. Bij hetelucht iets minder warm instellen.
- Een muffin ovenblik met papiervormpjes vullen of invetten.
- De vormpjes tot 2/3 met deeg vullen.
- Met de gehakte amandelen bestrooien en deze iets aandrukken.
- Circa 30 minuten in de oven, tot de muffins goudbruin worden. Aanvankelijk zijn de muffins nog een beetje zacht, maar na het afkoelen worden ze steviger.
Alles is lekker aan deze muffins, van deeg tot geur en smaak!
Geniet!
Een bijzonder kopje thee erbij?
Kijk hier voor de bereidingswijze van een heel bijzonder kopje thee bij je appelmuffin.
Meer lekkere, gegarandeerd gezonde recepten vind je op mijn pagina Recepten.
Aanbevolen
De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...