De koudwaterthee
Een beetje wennen of bijzonder verwennen?
Ice Tea maar dan anders
De bekende wijze van thee zetten, is het opgieten met heet water.
Sommige kruiden echter, werken beter als ze bereid worden met koud water. Dit voorkomt, dat door een te grote hitte, die stoffen waar het juist om gaat, beschadigd raken. Tevens zorgt een langduriger inweek-proces in koud water ervoor dat harde plantendelen beter verweken en hun stoffen effectiever kunnen afgeven aan het water. En in sommige gevallen zorgt het inweekproces voor het oplossen van eventuele giftige stoffen, zoals viscotoxine in de maretak.
Kruiden hebben een veelzijdige toepassing
Kruiden kunnen, vers of gedroogd, op veel verschillende manieren gebruikt worden:
- Salades
- Gerechten
- Heetwaterthee
- Koudwaterthee
- Spoelingen
- Kompressen
- Omslagen
- Baden
- Stoombaden
- Crèmes
- Balsems
- Zalven
- Oliën
- Tincturen
In dit artikel beschrijf ik de koudwaterthee.
In mijn komende artikel over kruiden "Kruidenkracht, de verwondering waard" neem ik jullie graag verder mee op mijn ontdekkingsreis door het kruidenlandschap, en mijn groeiende verwondering en enthousiasme voor de werking en de scheppingswijsheid.
Inweektijd
Als basisregel voor de inweektijd van alle kruiden geldt: hoe dunner en zachter de plantdelen, des te korter is de inweektijd. Bij een mengsel van harde en zachte delen, kies je een gemiddelde inweektijd.
Werkwijze voor een koudwaterthee:
- 1-2 volle theelepels kruiden op 150 ml koud water in een pannetje doen. Of bijvoorbeeld 1 liter water met 10 theelepels kruiden als je er later thermosfles mee wil vullen.
- Afdekken zodat vluchtige werkzame stoffen niet kunnen ontsnappen.
- Een aantal uren of gedurende de nacht laten inweken.
- Het deksel gesloten houden en het mengsel licht verwarmen tot maximaal 40 graden.
- Condensdruppels van het deksel in de thee afschudden voor het behoud van vervlogen werkzame stoffen.
- Het mengsel door een zeefje in een theekopje of thermosfles gieten.
- De optimale manier om deze thee te drinken is slokje voor slokje met tussenpozen van zo’n 15 minuten. Hierdoor krijgt het lichaam ieder kwartier een subtiele prikkel om op de bedoelde manier te reageren en de storing in de gezondheid op eigen kracht op te heffen.
- Voor gebruik schudden of omroeren voor een egale verdeling van de werkzame stoffen.
Boek
Een uitstekend boek over kruiden, als naslagwerk en leidraad, met kruidenbeschrijvingen, werkzaamheid, instructies, toepassingen en toepassingsrecepten is:
“Gezonder leven met geneeskrachtige kruiden”
van apotheker Peter Theiss en zijn vrouw Barbara Theiss.