Blijf gezond ❤ Leef gezond
VolVitaal.nl is een informatieve weblog voor gezondheidsbevordering door eenvoudige, eeuwenlang goed functionerende voedingswijze en leefstijl.
"All real food works. It's what we do to the food nowadays, that doesn't." ~Prof. Robert Lustig.
VolVitaal staat voor volwaardig, vitaalstofrijk en schaadstofvrij.
VolVitaal maakt de connectie tussen voeding, leefwijze, gebeurtenissen, omgeving, omstandigheden, gezondheid en ziekte: de mens, niet opgedeeld in stukjes, maar als geheel in het geheel. Om beter te begrijpen, te behandelen en terug te gaan naar de basis.
Met dankbaarheid voor -, vertrouwen in -, en de juiste omgang met de Schepping, mogen we weerbaar zijn tegen 80% van de huidige gezondheidsbedreigingen en ziekteverwekkers, en tegen de ongewone ontwikkelingen in de moderne voedings- en leefgewoonten.
Mijn naam is Inge Walker - Iedema, Leefstijlcoach Gesundheitsberaterin GGB in opleiding, en verloskundige niet praktiserend. Wees welkom voor een opbouwende gedachtewisseling.
Home »
deeg
,
graan
,
herfst
,
koek
,
meel
,
puur
,
recepten
,
snack
,
verzadigingsgevoel
,
volkoren
,
volwaardig
,
winter
,
witmeel
,
zelf malen
» Volwaardige choco-pepernoten. Gezond blijven in december.
Volwaardige choco-pepernoten
Als echte Hollandse, kan ik me de decembermaand uiteraard niet voorstellen zonder pepernoten. Maar hoe zorg ik nou ook in december goed voor m'n lijf, zodat ik niet in januari de rekening moet betalen?
Gezond blijven in de decembermaand
Het klinkt wel wat tegenstrijdig: gezond blijven in december, met pepernoten en al het andere lekkers. Toch kan het. Zonder dat we op 'lekker' moeten inleveren. Met de echte, volle, pure producten, die smaken zoals ze zijn: echt, vol en puur lekker! Gezonde Hollandse Pepernoten met de heerlijke weldadige smaak van speculaaskruiden, een vleugje cacao, zelf gemalen graan en echte, volle roomboter. Niet voor alledaags, maar een winters feestje.
Biologische ingrediënten:
Voor +- 200 pepernoten.
- 150 gram ongebrande amandelen
- 200 gram volkoren tarwemeel. Zelf vers gemalen met molen, keukenmachine of koffiemolen, voor het behoud van de vitale stoffen.
- 200 gram volkoren roggemeel. Zelf vers gemalen.
- 18 gram wijnsteen bakpoeder
- 30 gram speculaaskruiden
- 2 TL rauwe cacaopoeder
- 3 handjes kokos-strooisel
- 300 gram koude roomboter
- 250 gram rauwe, ruwe honing
- 3 gram zout
- 80 ml vloeibare slagroom
Bereiding:
- Maal de amandelen fijn in een keukenmachine of een koffiemolen.
- Meng alle droge ingrediënten.
- Maak daarna een goed gemengde, stevige bal van alle ingrediënten.
- Leg die een uurtje (of twee) koud weg.
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Maak kleine balletjes van het deeg en leg die op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze enigszins plat.
- Bak de pepernoten 18-20 minuten.
- Als ze gaar zijn, zijn ze van buiten iets krokant en van binnen nog net een beetje zacht. Tijdens het drogen / afkoelen worden ze dan knapperig. Stop ze, direct zodra ze krokant zijn, in een metalen koekblik met onderop en bovenop een laagje schaadstofvrij bakpapier, dan blijven ze het lekkerste krokant!
Met honing bakken, betekent doorgaans ietsje inleveren op 'krokant'. Maar dit is maar een klein 'offertje', als ik eraan denk hoeveel leed het bespaart voor mijn lichaam. Dat is me meer waard dan krakend krokant.
Het deeg kan ook goed een of twee dagen van te voren gemaakt en in de koelkast bewaard worden. Om later, op een gezellig moment de bolletjes te draaien. Ik verwerk het deeg ook wel eens in delen. Vandaag een deel, en morgen of overmorgen de rest. Net hoe het in m'n dagprogramma past.
Variaties:
- Voor een snel baksel: deeg uitrollen op het bakblik en speculaasbrokken maken.
- Voor gevulde speculaas: biologische honing-marsepein over de eerste laag deeg uitrollen en dit met nog een laag deeg bedekken.
- Of de honing-marsepein door het deeg kneden en hiervan speculaasbrokken maken.
Genieten van december
* ❄ ☃ ❄ *
en van januari!!
Het leuke van zelf maken
Het leuke van zelf maken is, dat ik bewuster, meer waarderend en spaarzamer ben geworden met hoeveel ik eet. Voorheen kon ik hele zakken pepernoten leeg eten in de decembermaand. Maar als je ze zelf maakt, kijk je wel uit dat je niet alles in 1x opeet ;-) Anders moet je wel heel vaak die kleine bolletjes staan draaien in de keuken...!
Verder is het draaien van die kleine balletjes natuurlijk een hele rustgevende bezigheid waar je heerlijk de tijd voor kan uittrekken. Lekker ontstressen, je gedachten sorteren, je even fijn terugtrekken uit de hectiek van alledag en lekker wegkomen van schermpjes, sociale druk en -onzichtbare maar toch aanwezige en schadelijke- straling van alle mobiele apparatuur.
Of gezellig met de kids aan de keukentafel, heerlijk knutselen, samen iets lekkers tot stand brengen en tegelijk wat nuttigs doen.
Onze 5-jarige dochter vraagt ons momenteel de oren van het hoofd. Ik zou voor de grap eens moeten tellen hoe vaak ze op een dag "waarom ..." vraagt :-) Alles wil ze weten. Toegegeven, ik word er soms wel eens een klein beetje moe van ;-) maar toch is het wel heel handig, die kinderlijke waarom-vraag. Het geeft prachtige gelegenheden om haar uit te leggen waarom we dingen doen of niet doen, ook rondom voeding en gezondheid. Het begrijpen van het 'waarom', maakt heel gemotiveerd en 'therapietrouw'.
En ook kinderen houden we graag een beetje op afstand van schermpjes en straling. Een bewuste keuze voor oogjes, hersenen, gezondheid, gedrag, psychosociale, cognitieve, creatieve en lichamelijke ontwikkeling; in een gevoelige en bepalende periode van het leven.
Samen kokkerellen is zo een leuk alternatief! Vooral pepernoten bakken en van het deeg proeven! :-)
Verzadigingsgevoel
Een ander bijkomend voordeel van het gebruik van volwaardige, onbewerkte, volle producten, is dat het verzadigingsgevoel naar behoren werkt, doordat alle vitale stoffen en vezels nog in de originele producten gebleven zijn. Ook dit werkt overeten tegen.
Dit effect heb ik eens heel duidelijk zelf ervaren na een vergelijk:
- De ene dag at ik een paar kleine crackertjes van echt volkoren kwaliteit. Ze smaakten lekker, maar na enkele crackertjes was ik verzadigd en heb ik het moeiteloos weggelegd.
- De volgende dag at ik andere crackertjes. Even groot, vergelijkbare smaak, echter duidelijk niet volkoren, maar gemaakt van witte bloem. Wat gebeurde: ik had het zakje leeg voordat ik het in de gaten had! Het verzadigingsgevoel trad niet op, omdat de benodigde vezels en vitale stoffen, die normaal gezien het verzadigings-sein geven, ontbraken. Het lichaam blijft daarom vragen om meer, dus bleef ik door eten.
Als, in het bijzonder je bloedsuiker-spiegel, je insuline-spiegel en je lichaamseigen, natuurlijke dopamine-cortisol-serotonine-spiegel op normaal niveau en in balans zijn, zal je jezelf met volwaardige producten niet snel overeten.
Een heldere uitleg hierover geeft prof. Robert Lustig, kinder-neuro-endocrinoloog, wetenschapper en best-selling auteur, in dit seminar. Hij legt helder uit wat de verbanden en wisselwerkingen zijn tussen, onder andere: - Metabolische gezondheid, waaronder:
- bloedsuiker-balans
- insuline-balans
Deze beide waarden zijn door een eenvoudige bloedtest te meten, en ze zijn beïnvloedbaar door voeding en leefstijl.
Vooral een te hoge insuline-spiegel (insuline resistentie) is een belangrijke graadmeter, voorafgaand aan onder andere Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD), diabetes, hart- en vaatziekten, vormen van kanker en dementie.
- En mentale gezondheid, waaronder:
- dopamine-balans; hangt samen met plezier, beloning, genot, verslaving: "dit voelt goed, ik wil meer."
- cortisol-balans; speelt een rol bij de afweer (immuunsysteem), inspanning en stress.
- serotonine-balans; hangt samen met voldoening, gelukkig zijn, tevreden zijn: "dit voelt goed, meer wil ik niet, meer heb ik niet nodig."
Deze waarden, de balans en de interacties van deze lichaamseigen stoffen zijn lastig meetbaar, maar wel goed beïnvloedbaar door gedrag, mindset, voeding, leefstijl en kennis.
Kijk voor andere lekkere, gegarandeerd gezonde recepten op mijn pagina Recepten, om de decembermaand tot een succes en een feestje te maken voor je smaakpapillen èn je lichaam.
Heb je vragen, tips of feedback? Voel je vrij om contact met me op te nemen, of een reactie achter te laten.
Aanbevolen
De Kollath tabel Voedingswaarde geclassificeerd naar bewerkingsgraad We horen soms over bewerkt voedsel, ultra bewerkt voedsel, processed fo...