Hoestdrank - Verkoudheidsthee
Hoe ondersteun je je lichaamsfuncties?
Winter: de tijd van niezen, snuiten en hoesten. Vooral bij jonge kinderen, maar ook bij volwassenen, echt een winter-ding. Het immuunsysteem moet zich immers opbouwen en goed stevig, veelzijdig en duurzaam slagvaardig worden.
Dat gaat het allerbeste wanneer het lichaam zoveel mogelijk zelf doormaakt; wanneer we het lichaam ondersteunen om de ziekteverwekker zelf te bestrijden; en wanneer we de symptomen zo weinig mogelijk te onderdrukken. Het immuunsysteem leert op die manier zoveel mogelijk ziekteverwekkers kennen. Het leert het normale en effectieve verloop van het bestrijden van infecties. En het bouwt een leger aan verschillende, levenslang werkende T-cel/herinneringscellen op. Welke ook reageren bij gelijksoortige varianten van de doorgemaakte virusinfecties.
In deze blog ga ik kort in op:
🌱 De bijzondere werking van ons immuunsysteem, met een schematisch en duidelijk filmpje.
🌱 De veilige en veelzijdige input welke het lichaam nodig heeft voor een correct werkend immuunsysteem.
🌱 Het effect van langdurig slaaptekort en andere factoren die het immuunsysteem verzwakken. Waarom 'crashen' we soms?
🌱 Het nut van verkoudheden en andere infecties bij kinderen.
🌱 Waarom wij geen klassieke hoestdrank nemen, ook niet van biologische kwaliteit, en hoe onze hoestdrank ontstond.
🌱 Het negatieve effect van geconcentreerde suikers op verkoudheden en andere infecties.
🌱 Het verschil tussen geconcentreerde, geïsoleerde suikers en suikers in vers fruit.
🌱 Of kinderen iets ‘mislopen’ als ze niet opgroeien met geconcentreerde suikers, en hoe onze dochter daarmee omgaat.
🌱 En natuurlijk deel ik graag met jullie het recept van de hoestdrank die zich in onze keuken ontwikkelde, met aanvullende thee-tips en verkoudheid-tips.
🌱 Blijf erbij! Want ik werk momenteel aan een weggevertje, voor iedereen die interesse heeft in het gebruik van kruiden ter ondersteuning van de lichaamseigen functies en veerkracht, om zelf met ziekteverwekkers af te rekenen.
In deze video wordt, schematisch en duidelijk, de bijzondere werking van ons immuunsysteem weergegeven. Overal is aan gedacht in dit briljante netwerk van kettingreacties. Voorwaarde voor het probleemloos functioneren van dit afweersysteem, is de veilige input die het lichaam krijgt: voeding en leefstijl en omgeving in de breedste zin van het woord.
Lees hierover meer op mijn pagina Basis VolVitaal.
Langdurig slaaptekort en andere verzwakkende factoren
Helaas doe ik deze winter geregeld mee met de verkoudheden die onze 5-jarige dochter meebrengt. Ze slaapt gezellig naast mij in ons familiebed, waar wij al 5 jaar veel voordelen van ervaren. Nadeeltje is alleen, dat ik daardoor zo nu en dan een hoestbuitje van dichtbij meekrijg.
In 'normale' tijden zijn samen slapen en blootstelling aan hoestbuitjes beiden geen probleem voor mij, en aan onze voeding ligt het ook niet. Maar mijn slaappatroon is de laatste maanden niet wat het zijn moet. Na een te lange periode teveel van je lichaam vragen, komt het lichaam in een conflict, een crisis, en komt op een zeker moment die 'crash'.
Hoe hard je crasht, is altijd afhankelijk van je voedingstoestand, je levenomstandigheden en je omgeving in de maanden en jaren voorafgaand aan de ⎼kleine of grote⎼ crash.
"If you don't plan time to rest, your body will plan it for you."
Enerzijds lastig, anderzijds ook een interessante en leerzame ervaring; dat 'slechts' een langdurig slaaptekort, in combinatie met wat stress, al zo een overduidelijk verzwakkende invloed heeft op het immuunsysteem.
Hoogste tijd om mijn slaap-hygiëne aan te scherpen en minder hooi op mijn vork te nemen.
Bij kinderen zie je vaak dat ze, na een verkoudheid of een kinderziekte, een groeispurt en/of een ontwikkelingssprong maken. Iemand zei me laatst, dat het bij volwassenen misschien ook wel zo kan zijn, dat je na een verkoudheid groei of ontwikkeling doormaakt. Ik denk inderdaad dat ik dit nodig had. Ik kwam niet meer zelfstandig uit m'n spiraal. Nu lukt het me wel. Mooi eigenlijk.
Belangrijk daarbij is, dat we heel nauwgezet naar ons lichaam luisteren. Ziekte heeft ons àltijd iets te zeggen. Wat leren we van onze ziekte? En geven we ons lichaam waar het om vraagt?
"If you listen to your body when it whispers, you won't have to hear it scream."
Een disbalans van elke leefstijl- en omgevings-component heeft invloed op het immuunsysteem en het hele lichamelijke functioneren. Iedere component op zichzelf, en in het bijzonder wanneer een combinatie van verzwakkende componenten optreedt.
Bijvoorbeeld schadelijke voeding, stress, angst, te weinig buitenlucht, te weinig zonlicht, te weinig beweging, eenzaamheid, trauma, chemicaliën, medicamenten en hun bijwerkingen, straling, vervuiling, etc.
Hoestdrank
Een klassieke hoestdrank nemen wij liever niet, ook niet van biologische kwaliteit. Ik heb nog geen hoestdrank gevonden zonder geconcentreerde suikers of andere bedenkelijke stoffen. Als we iets willen vermijden in tijden van ziekte, of bij risico op ziekte en virussen zoals in deze tijd, dan zijn dat de geconcentreerde suikers. Met stip bovenaan; zelfs boven afstand houden, handen wassen en masker dragen. Hieronder leg ik uit waarom.
An apple a day, keeps the doctor away.
Onder geconcentreerde suikers vallen bijvoorbeeld alle siropen, sappen, diksappen, sap-concentraten, gedroogd fruit, suikers, alles wat bewerkt en geconcentreerd zoet is, ook de ingrediënten van alle mogelijke producten.
Fruit en dergelijke, in hun originele, verse, ongekookte verpakking (het vruchtvlees, en zo mogelijk ook de schil), horen niet in dit rijtje thuis. Door de aanwezigheid van alle stoffen in de vrucht –inclusief de vezels, vitaminen en mineralen– kunnen de natuurlijke suikers in hun natuurlijke concentratie, en in hun natuurlijke omgeving, op een normale manier worden verwerkt; in een gezond en gebalanceerd lichaam, zonder problemen te veroorzaken.
Geïsoleerde, geconcentreerde en kunstmatige suikers zijn uit hun verband gehaald en kunnen, zonder de hulpstoffen uit de vrucht, niet of niet voldoende omgezet en gebruikt worden in het lichaam. Hetgeen overigens ook geldt voor geïsoleerde, geconcentreerde en kunstmatige vitaminen; de preparaten uit de 6e kolom van de Kollath tabel.
Zij halen het lichaam slechts uit balans, veroorzaken en verergeren klachten, functiestoringen en op den duur vormveranderingen van weefsels en organen en zelfs de dood.
Suikers: een voedingsbodem voor virussen
Geconcentreerde zoetmakers in het lichaam zijn letterlijk een voedingsbodem voor de meeste bacteriën, virussen, tumorcellen en andere ziekteverwekkers. Deze gebruiken de zoetmakers als energiebron en als bouwstof, waardoor ze optimaal kunnen groeien en vermenigvuldigen.
Als visualiserend voorbeeld denk ik vaak aan de voedingsbodems uit de biologieles van vroeger, en die gebruikt worden bij medisch onderzoek naar bacteriën; de kweekjes. De voedingsbodems bestaan vaak voor een belangrijk deel uit suikers. Na het contact met het te onderzoeken materiaal worden ze op lichaamstemperatuur weggezet. Ziekteverwekkers groeien hier uitbundig op. Zo uitbundig doen ook virussen en bacteriën het in een warm, met toegevoegde suikers gevoed lichaam.
Insuline-overschot werkt ontstekingsbevorderend
De Glycemische Index (GI) is een indicator van het effect van een voedingsmiddel op het bloedsuikergehalte. Producten met een hoge Glycemische Index zijn met name geconcentreerde suikers, witte bloem, witte rijst, witte pasta, etc. Bewerkte producten uit kolom 6 van de Kollath tabel. De producten jagen het insulinegehalte in het bloed hoog op. Iets wat je niet direct, op het zelfde moment, duidelijk merkt.
Teveel insuline werkt ontstekingsbevorderend. Als iemand geregeld veel te hoge insulinewaarden heeft, door sterk bewerkt voedsel, dan loopt diegene hoge risico's op ontsporende infecties en tumoren, maar ook op hoge bloeddruk, ontregelde hormoonhuishouding en velerlei andere beschadigingen.
Dit betreft meer mensen dan we denken, omdat de genoemde geraffineerde koolhydraten in bijna alle producten verwerkt zijn vandaag de dag, en doordat hoge insulinewaarden zich niet uit zichzelf in een vroeg stadium 'melden'. Die melding komt pas in een later stadium, als de schade al groot is.
Geconcentreerde suikers maken de klachten erger...
...tot soms zelfs zeer ernstig, levensbedreigend en dodelijk. Geconcentreerde suikers behoren tot een van de belangrijkere redenen waarom zoveel mensen zo ziek worden van virussen en bacteriën. Een trend die al jaren te zien is in de statistieken. Want helaas zijn toegevoegde suikers bijna overal –en in steeds grotere hoeveelheden– vertegenwoordigd in onze voeding vandaag de dag. Soms zichtbaar en duidelijk. Maar vaak ook verstopt en onduidelijk.
Ziekten ontstaan doorgaans langzaam
De schadelijke gevolgen van geconcentreerde suikers zijn niet onmiddellijk duidelijk te merken, maar bouwen zich op gedurende jaren, totdat de schade te groot is, hevige chronische of acute situaties ontstaan, en er geen weg terug meer is. Hartinfarct, diabetes, amputaties, tumoren en dementie zijn enkele voorbeelden.
Prof. Robert Lustig noemt een aantal van deze gevolgen in onder andere deze lezing. En Dr. M.O. Bruker beschrijft alle gevolgen in zijn boekenreeks.
Dat willen we onze dochter niet aandoen...
...en onszelf ook niet. Dit zijn voor ons een zwaarwegende redenen om alle geconcentreerde vormen van suikers en andere zoetmiddelen consequent te vermijden uit ons voedsel. Wat mij hierbij helpt is om mij te verdiepen in dit onderwerp, en te weten waar de schoen wringt: oorzaken, gevolgen, uitweg.
De oorzaak moet worden geëlimineerd
Zolang we de geconcentreerde suikers niet uit onze dagelijkse voeding weglaten, zal geen enkele andere behandeling, methode, kosten noch moeite ons helpen om gezond te worden en te blijven. Dan helpt ons geen enkel kruid, geen enkel medicijn, geen enkele operatie en geen enkele therapie. Regulier noch natuurgeneeskundig. De angel moet eruit. De oorzaak moet worden weggenomen.
"Mensen vragen voortdurend wat ze moeten nemen om beter te worden.
Ze zouden zich ook af moeten vragen wat ze weg zouden moeten laten."
Lopen kinderen iets mis als ze geen suiker krijgen?
Het kan lijken alsof onze dochter iets 'essentieels' en lekkers 'misloopt'. Misschien wordt het soms zelfs 'zielig' gevonden. Maar zij voelt zich er tot nu toe niet door benadeeld. Ze begrijpt al goed het 'waarom' en het belang van haar welbevinden. En wij hebben liever dat ze onaangename ziekten 'misloopt', dan zoetigheden die ze kan missen als kiespijn ;-)
Wat we haar bieden is een keur aan lekkernijen, waar ze zelf aan mee kan helpen om klaar te maken, hetgeen haar bewustzijn en betrokkenheid bij wat ze eet vergroot, en waar ze heerlijk en klachtenvrij van geniet!
Sta ik aan het aanrecht groenten of fruit te snijden, dan komt ze gezellig bij mij bietsen om een paar stukjes. Ze wil alles weten en alles proeven, het liefst vers, rauw en in originele, herkenbare vorm. Gekookte groenten of (bijna) onherkenbare mengsels zijn niet haar ding.
Grappig, want van Kollath heeft ze eigenlijk nog nooit gehoord. Ik denk dat kinderen ⎼wanneer ze niet opgroeien met bewerkt voedsel, en hun voorstelling van voedsel en smaakervaring niet door bewerkt voedsel is overgenomen of 'gehackt'⎼ van nature kiezen voor de meest basale en minst bewerkte levensmiddelen uit de eerste kolom van de Kollath tabel.
Snoepjes of suikergoed welke ze soms in een winkel krijgt, maakt ze open, bekijkt hoe het eruit ziet, ruikt eraan, vraagt aan mij wat erin zit, en gooit ze dan ⎼geheel uit zichzelf⎼ in de prullenbak. Ze wil ze niet. Of ze bewaart ze om winkeltje mee te spelen. Ik vind het uitstekende ideeën! 😃
Podcast
Voor wie interesse heeft: een podcast van de BBC: “Sugar-coated World, Plantations and Plains”, deel 2 van een 3-luik over suiker, legt het ontstaan, het voortbestaan en de gevolgen van de suikerproductie helder uit:
https://www.bbc.co.uk/programmes/w27vqf1y/episodes/player
Terug naar de hoestdrank
Mijn interessen gaan al langer uit naar de kruiden die wij ⎼om niet⎼ ontvangen hebben, ieder mens in zijn eigen omgeving, tuin, weide, heuvels en bergen. Zie ook het start-artikel wat ik daarover schreef: Kruidenkracht. De verwondering waard?
Omdat ik geen geschikte hoestdrank kon vinden, ging ik op zoek naar geschikte kruiden. Daarna ontwikkelde zich bij ons in de keuken langzamerhand dit recept voor een superfijne en lekkere hoest- en verkoudheidsdrank.
Biologische ingrediënten en bereiding:
- 's Avonds meng ik in een groot thee-ei de volgende kruiden.*
- Anijszaadjes: 1/2 theelepel
- Dennennaalden: 1/2 theelepel
- Echinaceawortel: 1/2 theelepel
- Goudsbloem: 1 eetlepel
- IJzerhard: 1/2 theelepel
- Kamillebloesem: 1 eetlepel
- Lindebloesem: 1 eetlepel
- Rozenbottel: 1/4 theelepel
- Smalle weegbree: 1/2 theelepel
- St.Janskruid: 1/2 theelepel
- Tijm: 1 theelepel
- Venkelzaadjes: 1/2 theelepel
- Vlierbloesem: 1 theelepel
- Salie: 1/2 theelepel (let op, Salie remt de moedermelkproductie)
- Deze kruiden vul ik aan met 3 verschillende theezakjes:
- “Ademthee” van YogiTea (Eucalyptus, zoethout, gember, basilicum, kardamon, kaneel, koningskaars, luzerne, venkel, tijm, alant, vanille, kruidnagel, peper)
- “Natuurlijke Afweer” van YogiTea (Echinacea, rozenbottel, acerola, basilicum, kaneel, gember, kardamon, vlierbes, peper, moringa, hibiscus, cacao, zoethout, venkel)
- “3 Zoethout” van Pukka (lekker sterke zoethout)
- De theepot met de kruiden volgieten met koud** water (1,5 liter), en de kruiden overnacht laten trekken in koud water.
- De eerstvolgende dag telkens ruim een half kopje koudwaterthee inschenken en aanvullen met kokend water. De theepot gedurende de dag leegdrinken. De kruiden bewaren.
- Op de tweede dag de kruiden van de vorige dag met kokend water opgieten en weer de theepot gedurende de dag leegdrinken.
- Op de avond van de tweede dag nieuwe kruiden nemen en weer een koudwaterthee laten trekken.
Aanvullende thee-tips:
- * De eigenschappen en toepassingen van deze kruiden staan beschreven onderaan in mijn artikel over verkoudheid.
- ** Nog werkzamer dan met gekookt water, is de thee wanneer het klaargemaakt is als een koudwaterthee, omdat de werkzame stoffen dan niet verhit worden. Hierover kan je meer lezen in mijn blog over de Kollath tabel. Voor het drinken zou je de thee dan kunnen verwarmen tot maximaal 40 graden, of een scheutje gekookt water bij de koudwaterthee gieten. Lees in mijn blog 'Koudwaterthee' meer over de voordelen en de bereidingswijze ervan.
- Ik maak de thee meestal goed sterk. Dat smeert de keel en ik vind deze thee ook gewoon superlekker.
- Wij drinken deze thee dagelijks zolang we klachten hebben. Als we er toch een paar dagen mee stoppen, wordt het slijm duidelijk weer taaier en het hoesten weer erger.
- Regelmatig wat drinken helpt beter, dan de hele kop thee in 1x leeg drinken. Vooral tijdens een hoestbui een paar slokjes thee langzaam doorslikken of mee gorgelen.
- Houd de thee afgedekt, ook in je kopje, en klop de dampdruppeltjes bij ieder slokje even terug in je thee. Dan blijven de waardevolle stoffen uit de waterdamp behouden.
- Ook afgekoeld is de thee nog heerlijk te drinken.
- Ik doe de thee vaak ook in een roestvrijstalen of glazen drinkfles die ik naast het bed zet, om bij een hoestbui een paar slokjes te nemen.
- Variatie is natuurlijk altijd mogelijk. Ook al naar gelang de klachten en de bijpassende kruidenwerkingen. En smaken verschillen natuurlijk ook.
- De kruiden mogen lekker de ruimte krijgen om te zwemmen, dan geven ze hun werkzame stoffen goed af aan het water.
- Tot nu toe koop ik mijn kruiden bij een reformwinkel. Maar ik zou ook graag uit eigen tuin en omliggende weiden kruiden gaan verzamelen en drogen.
Aanvullende verkoudheidstips:
- Benieuwd wat wij verder nog alles doen om verkoudheden te voorkomen, of de genezing te ondersteunen zonder de symptomen te onderdrukken? In mijn artikel Verkoudheid te lijf met je weerstand. Tips, weetjes over supplementen, het belang van symptomen, koorts en preventie. heb ik een overzicht gemaakt van vele behulpzame en werkzame tips.
- Bijvoorbeeld citroensap met honing. Zwarte Rammenas met honing. Werken met uien en knoflook. Stomen met kruidenthee. Warme hooibloemenzak op de borst. Wikkels. Lucht, zon en water. Kneippse behandelingen. En lekker veel rauwkost eten.
- Waarom wij liever een thee van geneeskrachtige kruiden drinken, dan kunstmatige geneesmiddelen nemen, kan je lezen in mijn start-artikel over kruiden: Kruidenkracht. De verwondering waard?
💦 Kneippse wisselbaden 💦
Ter voorkoming en ter genezing van verkoudheden en andere infecties.
Kinderen genieten van water!
Stay tuned!
Keep in touch!
Liefs, Inge Walker - Iedema
Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe blogs en recepten? Meld je aan voor de VolVitaal nieuwsbrief!